Att fostra demokratiska medborgare

Podd

Att fostra demokratiska medborgare

Äldre bild med fyra personer som lyssnar op en radioutsändning

I det här avsnittet gör vi en skolhistorisk tidsresa 100 år tillbaka i tiden och samtalar om hur skolans demokratiska uppdrag kommit till, utvecklats och hur man kan arbeta med det i praktiken idag.

Medverkande: Johannes Westberg, professor i Utbildningshistoria, Johan Lily Gyberg, undervisningsråd på Skolverket, Pontus Wallin, forskare och projektledare vid Skolforskningsinstitutet och Christina Franzén, biträdande rektor på Matteusskolan i Stockholm. Programledare: Sandra Charléz

Tre poddavsnitt om demokrati

I tre poddavsnitt samtalar inbjudna gäster tillsammans om skolans utveckling som demokratisk samhällsfunktion utifrån olika teman. Vi hoppas att du som arbetar i skolan vill vara med oss och lyssna.

Skolverket, Skolinspektionen, Specialpedagogiska myndigheten och Skolforskningsinstitutet uppmärksammar demokratins 100 års jubileum utifrån myndigheternas gemensamma arbetsområde, skolan.

Läs mer på Skolverkets webbplats.

Hur kan undervisningen utformas för att vara demokratifrämjande

Skolforskningsinstitutet har påbörjat en systematisk forskningssammanställning om vilka metoder och arbetssätt i undervisningen som bäst förmedlar och förankrar respekt för grundläggande demokratiska värderingar. Läs om det arbetet här.


Uppdaterad: 2022-09-15 06:28